Güven Aralığı Nedir?
Share
Güven aralığı, istatistiksel bir parametrenin tahmini için kullanılan bir çıkarımsal istatistik aracıdır. Bir parametre değerinin tek bir sayı ile tahmin edileceği yerine, bu değeri içeren iki sayıdan oluşan bir aralık belirler.
Güven aralığı genellikle %95 güven düzeyi ile ifade edilir. Bu, sonucun %95 doğru olduğuna ve %5 hata payını kabul ettiğimize dair bir güvence sağlar.
Olasılık değeri (P), istatistiksel anlamlılığı temsil eder ve gözlemlenen farkların ne kadar kanıtlanacağını belirlemek için kullanılır. İstatistiksel testlerin sonucunda elde edilen P değeri, "anlamlı bir fark vardır" ifadesinin yapıldığı durumda hatalı bir karar verme olasılığını gösterir.
Diyelim ki bir reklam kampanyanız var ve performansını değerlendirmek istiyorsunuz. Performansı değerlendirmek için sadece verilere bakmak yeterli değildir.
Performansınızı matematiksel olarak "ne kadar iyi" olduğunu modelleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken orijinal reklamlarınızdan farklı bir deneme reklamı oluşturmak ve sonuçları incelemektir. Örneğin; spor malzemeleri satan bir firmaysanız, "dambıl setleri" reklam grubunuzun reklam metni ve açıklamalarında değişiklik yaparak bir deneme reklam grubu oluşturabilirsiniz. Reklam varyasyonlarının performansını ölçmek için test ediyorsunuz ve Google sizin için tüm istatistiksel hesaplamaları yapıyor.
Sonuçlar bize neler anlatıyor? Hangi sonuçlara odaklanmalıyız? "✶" simgesi "istatistiksel olarak önemli" anlamına gelir ve reklam varyasyonları arasında dikkate alınması gereken bir fark olduğunu gösterir.
Reklam varyasyonlarını "Tıklama Oranı" açısından karşılaştıralım. Şekil 1'de, orijinal reklam grubunun tıklama oranı %12,51 iken, deneme reklam grubunun tıklama oranı %10,13 olarak görünüyor ve bu oran (-%19) olarak belirtilmiş. Bu oran, deneme reklamının orijinal reklama göre %19 daha az tıklama oranına sahip olduğunu gösteriyor. Ancak hemen altında "istatistiksel olarak önemli değil" ifadesi bulunuyor. Yani, reklam varyasyonları arasında tıklama oranı açısından istatistiksel olarak önemli bir fark olmadığını belirtiyor. [%95 güvenle -%40, +%2] aralığı, reklam varyasyonları arasındaki tıklama oranlarındaki farkın ortalamasını kapsar.
Şimdi de reklam varyasyonlarını "Maliyet" açısından karşılaştıralım. Şekil 2'de, orijinal reklam grubunun maliyeti 128 TL iken, deneme reklam grubunun maliyeti 101 TL olarak belirtilmiş ve bu oran (-%21) olarak görünüyor. Bu oran, deneme reklam grubunun orijinal reklam grubuna göre %21 daha düşük maliyet oluşturduğunu ifade eder. Ayrıca, hemen altında "✶istatistiksel olarak önemli" ifadesi bulunuyor. Yani, reklam varyasyonları arasında maliyet açısından istatistiksel olarak önemli bir fark olduğunu ve bir eylem alınması gerektiğini belirtiyor.
[-%38, -%4] güven aralığı nasıl okunmalıdır? Bu aralık, %95 güven düzeyi ile reklam varyasyonları arasındaki maliyet farkının ortalamasını kapsar. Yani, -%38'e kadar gidebilir ya da -%4'e kadar gidebilir. Maliyet açısından -%38'e gitmek daha avantajlıdır. Bu deneme kampanyasını dikkatle izlemek önemlidir.
Sonuç olarak,
Verileri değerlendirerek ve yorumlayarak istatistik bilimini kullanarak işletmeniz için etkili reklamı bulabilir ve bütçenizi doğru bir şekilde koruyabilirsiniz. Tüm bunları Google'un araçlarını kullanarak kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Şirketler, ürün ve hizmetlerini daha geniş kitlelere duyurmak ve işlerini büyütmek için çeşitli reklam platformlarında bütçeler harcıyorlar. Bu reklamlara bütçe harcamak, varsa olası sorunları çözmek istiyorsanız, reklam varyasyonları oluşturmayı düşünün ve Google'ın sağladığı istatistik verilerini değerlendirin.